

Veel huurders vragen zich af hoe de huurprijs van hun woning wordt bepaald. De hoogte van de huur hangt af van verschillende factoren, zoals het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem), de maximale huurgrenzen en de jaarlijkse huurverhoging die wettelijk is vastgesteld. Daarnaast kunnen servicekosten en andere afspraken met de verhuurder een rol spelen.
Op deze pagina leggen we uit welke regels gelden voor de huurprijs en hoe u kunt controleren of uw huur in verhouding staat tot de kwaliteit van uw woning. Heeft u vragen of twijfels over uw huurprijs? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe de huurprijs tot stand komt
Bij Portaal wordt de huurprijs na een mutatie (zoals het vertrek van een huurder) bepaald op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als het puntensysteem. Dit systeem kent punten toe aan een woning op basis van verschillende criteria, zoals:
-
Oppervlakte en aantal kamers: Grotere woningen met meer kamers krijgen doorgaans meer punten.
-
Voorzieningen: Aanwezigheid van bijvoorbeeld een balkon, tuin of extra sanitaire voorzieningen kan het puntenaantal verhogen.
-
Energielabel: Energiezuinige woningen met een hoger energielabel ontvangen meer punten.
-
Ligging: De locatie van de woning kan invloed hebben op het totaal aantal punten.
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) speelt een belangrijke rol bij de berekening van de maximale huurprijs van sociale huurwoningen. Dit gebeurt via het woningwaarderingsstelsel (WWS), dat bepaalt hoeveel punten een woning krijgt en daarmee wat de maximale toegestane huur is. Het WWS zorgt ervoor dat de huurprijzen in de sociale sector eerlijk en betaalbaar blijven. Verhuurders mogen voor sociale huurwoningen niet meer vragen dan de maximale huurprijs die uit het puntensysteem voortkomt. De overheid stelt jaarlijks de huurgrenzen vast en controleert of verhuurders zich hieraan houden. Zie de tabel op deze pagina
Woningwaarderingsstelsel (WWS)
Het Woningwaarderingsstelsel is een systeem waarmee de maximale huurprijs van sociale huurwoningen in Nederland wordt vastgesteld. Dit puntensysteem beoordeelt een woning op basis van verschillende kenmerken, zoals oppervlakte, voorzieningen en energieprestatie. Hoe meer punten een woning krijgt, hoe hoger de toegestane huurprijs mag zijn.
Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die voor de woning gevraagd mag worden. Portaal hanteert deze systematiek voor al haar sociale huurwoningen, inclusief die in Soest en Soesterberg. Om zelf te controleren welke woz-waarde uw woning heeft, kunt u het WOZ-waardeloket raadplegen. Klik hier voor het WOZ-waardeloket.
​
Naast WOZ-waarde en puntentelling houden woningcorporaties zoals Portaal rekening met lokale prestatieafspraken die zijn gemaakt met gemeenten en huurdersorganisaties. In Soest en Soesterberg zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt om de betaalbaarheid van woningen te waarborgen en voldoende sociale huurwoningen beschikbaar te stellen.
​
​
Video: Bekijk de informatievideo van Radar Televisie
WOZ-waarden in WWS 2025
Per 1 januari 2025 worden de WOZ-waarden voor het WWS aangepast aan de gemiddelde stijging van de eigenwoningwaarde tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023. Deze stijging is landelijk vastgesteld op 5,4%.
Bekijk de bedragen voor WOZ-waarden in WWS zelfstandige woningen 2025.
​
Bij nieuwbouwprojecten, zoals de 60 sociale huurappartementen aan de Moerbessenberg in Soesterberg, streeft Portaal naar energiezuinige en comfortabele woningen. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan een gunstigere puntenscore binnen het WWS, wat invloed heeft op de huurprijs.
Kortom, de huurprijs na een mutatie bij Portaal in Soest of Soesterberg wordt vastgesteld op basis van het puntensysteem, waarbij factoren als woningkenmerken, energiezuinigheid en lokale afspraken een rol spelen.
Ook het huurbeleid heeft invloed op de uiteindelijke huurprijs na een mutatie. Portaal hanteert een eigen huurbeleid binnen de kaders van de wet- en regelgeving, wat betekent dat naast het woningwaarderingsstelsel (WWS) ook beleidskeuzes meespelen bij het vaststellen van de huurprijs. Dit kan op verschillende manieren:
1. Huurbeleid van Portaal
-
Percentage van de maximale huurprijs: Portaal bepaalt per woning een percentage van de maximale huur volgens het WWS. Dit zorgt ervoor dat de huurprijzen aansluiten bij de betaalbaarheid voor huurders.
-
Doelgroepbeleid: Voor bepaalde inkomensgroepen kan Portaal lagere huren hanteren om voldoende sociale woningen beschikbaar te houden.
-
Huurklassen: Portaal kan woningen indelen in verschillende huurklassen, waarbij bepaalde woningen bewust goedkoper of duurder worden verhuurd, afhankelijk van de doelgroep en het woningaanbod.
2. Prestatieafspraken met gemeente en huurdersorganisaties
Portaal maakt afspraken met de gemeente Soest en de huurdersorganisatie over zaken zoals:
-
Het aantal betaalbare sociale huurwoningen.
-
Maximale huurprijzen voor bepaalde woningen.
-
Eventuele tijdelijke huurkortingen of experimenten met inkomensafhankelijke huren.
​
3. Beleid rondom nieuwbouw en renovatie
Bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties kan de huurprijs afwijken van de standaard, omdat nieuwe woningen vaak een hoger energielabel hebben en meer voorzieningen bieden. Dit kan leiden tot een hogere puntenscore in het WWS en daarmee een hogere huur.
4. Wet- en regelgeving
-
Maximale huurgrenzen: De overheid stelt grenzen aan sociale huurprijzen. Elke corporatie moet zich hieraan houden.
-
Regels rond middenhuur: Voor woningen die net boven de sociale huurgrens uitkomen, gelden andere huurregels.
-
Huurtoeslagbeleid: Corporaties kunnen huurprijzen soms aanpassen zodat woningen in aanmerking blijven komen voor huurtoeslag.
Kortom, naast het puntensysteem speelt het huurbeleid van elke corporatie, gemeentelijke afspraken en landelijke regelgeving een grote rol in de uiteindelijke huurprijs na een mutatie. Wil je weten hoe dit specifiek in Soest of Soesterberg wordt toegepast? Dan kun je bij de V.H.O.S of de gemeente informeren naar de prestatieafspraken.
De WOZ-waarde bepaalt voor een deel de huur (1 punt per € 14.543 WOZ-waarde).
-
De prijs per punt (puntprijs) wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld (ongeveer € 6,37 per punt).
-
Onder 187 punten is sociaal. Daarboven mogelijkheid om te liberaliseren.
Nieuwe verhuringen
-
Portaal is verplicht jaarlijks 85% van de vrijgekomen woningen aan huishoudens met een laag inkomen <49.699 (1persoons) en < 54.847 (meerpersoons) toe te wijzen.
-
De overige, maximaal 15% van de vrijkomende woningen, mag Portaal vrij toewijzen. Uitgangspunt Portaal is 10%. Dat zijn o.a. huurders met middeninkomen en huurders die voorrang krijgen:
-
huishoudens met problemen rond gezondheid, veiligheid, sociale factoren, stadsvernieuwing (renovaties) en calamiteiten.
-
Zelf uw huurprijs checken
Wilt u weten wat úw maximale huurprijs is? Doe de Huurprijscheck. Scan de QR-code om direct naar de Huurprijscheck van de Huurcommissie te gaan. https://www.huurcommissie.nl/support/huurprijscheck

